Sunday, 3 August 2014

In Finnish: Postin lähettämisestä (ulkomaille)

EDIT 24.10.2015
Osa tämän artikkelin tiedoista on vanhentunut - tarkistathan esim. Postin sivuilta tämänhetkisen tilanteen ennen lähettämistä! (Esim. postimerkkien hinnat ovat muuttuneet; 1. lk 1,10 euroa ja 2. lk 1 euro.) Kirjoitan ehtiessäni päivitetyn artikkelin ajantasaisilla tiedoilla.

Heipä hei, kaikki suomenkieliset lukijani!

Seuraa blogin ihka ensimmäinen kirjoitus suomeksi, hui!

Postinharrastusvuosieni aikana olen saanut useita kommentteja, kysymyksiä ja uteluja liittyen harrastukseeni; aiheet, joihin nämä "urkkimiset" ovat liittyneet, ovat olleet monenlaisia. Suurin osa on kuitenkin liittynyt hyvinkin käytännöllisiin asioihin, kuten esimerkiksi siihen, mitä pitää ottaa huomioon, kun lähettää postia ulkomaille tai mistä saa kirjekavereita tai millainen on hyvä kirje. Viime aikoina olen törmännyt tämäntyyppisiin kommentteihin myös muiden (suomalais)bloggaajien blogeissa, mistä sainkin kipinän tämän ns. tutoriaalisarjan kirjoittamiseen. Tarkoituksenani on siis kirjoittaa mahdollisimman tiiviitä ja informatiivisia infopaketteja erinäisistä postiharrastajan arkeen liittyvistä jutuista (aiheita saa myös kernaasti ehdottaa!). Suurin osa näistä postauksista tulee olemaan suomeksi, sillä en koe millään tapaa mielekkääksi alkaa kääntää  esimerkiksi Itellan sääntöviidakkoa englanniksi. Toivottavasti teksteistäni on apua ja uudet harrastajat saavat inspiraatiota tarttua kynään ja postimerkkeihin!

I have decided to start to write a kind of "how-to-do-this-and-that" tutorials concerning snail mail as I have both seen people asking about these in Finnish blogs and have also received such questions myself. As my experiences are practically based in Finnish postal system, I thought these might be best written in Finnish. I'll briefly notice the main topic of these posts at the end of the entry and you are, of course, free to comment and ask in case you'd be curious to know more about the matter - I'll then (try) to explain it in English. In this post I talk about sending mail (abroad) from Finland and about things one should be aware of before - well, sending anything.

-----------------------


Postimerkeistä


Kirjelähetykset voi maksaa joko postimerkeillä tai sitten suoraan postitoimiston tiskille (jolloin virkalija tosin tulostaa lähetykseesi ei-niin-kauniin valkoisen tarran, jollet erikseen pyydä käyttämään postimerkkejä). 

Tällä hetkellä 1. luokan merkin arvo on 1 euro ja 2. luokan merkin arvo on 0,90 euroa.
Ikimerkiksi sanotaan postimerkkiä, jossa lukee nimenomaan "1. lk" tai "2. lk" - tällaisen merkin arvo vastaa aina voimassa olevaa 1. tai 2. luokan merkin arvoa.

>> Esimerkki: Ostan tänään euron maksavan ensimmäisen luokan merkin. Huomenna Itella ilmoittaa, että postimerkin hinta nousee 1,10 euroon. Ostamani merkin arvo "muuttuu automaattisesti" 1,10 euroon, koska kyse on ikimerkistä. Tämän vuoksi moni posti-intoilija hamstraa merkkejä varastoon aina postimaksujen korotusten kynnyksellä - silkkaa säästöä siis!

Postimaksun suuruus määräytyy paitsi lähetyksen painon, myös koon perusteella, ja hinnat vaihtelevat melkoisesti. Tästä lisää seuraavaksi.

Kirje, maksikirje vai postipaketti?


Kirjeeksi lasketaan kaikki lähetykset, jotka painavat alle 2 kiloa ja jotka sopivat mittojen 250mm x 400mm x 30mm (leveys, pituus, paksuus) sisään. Jos jokin näistä mitoista ylittyy, lähetys luokitellaan maksikirjeeksi. Hyvä muistisääntö on, että jos lähetys ei mahdu postilaatikon luukusta sisään, se on maksikirje. Tästä johtuen maksikirje on myös aina lähetettävä postitoimistosta - sitä ei voi jättää postilaatikkoon.

Sillä, onko lähetys kirje vai maksikirje, on suurtakin merkitystä postimaksun kannalta; jälkimmäiset maksavat huomattavasti enemmän.

>> Esimerkki: 500 grammaa painava kirje 1. luokassa Suomeen maksaa 4 euroa; samanpainoinen maksikirje sen sijaan maksaa jo 8,50 euroa.

Maksikirjeelläkin on maksimikoko (pituus + leveys + paksuus = enintään 900mm, mutta suurin pituus enintän 600mm) - jos lähetys menee näiden rajojen ylitse, luokitellaan se postipaketiksi. Postipaketit ovat kuitenkin jo niin hintavia, että suosittelen välttämään niiden lähettämistä viimeiseen saakka.

Huomaa kuitenkin, että 2 kiloa maksava postipaketti Suomeen maksaa 7,60 euroa, kun taas samanpainoinen maksikirje maksaa 17,60 euroa - kannattaa siis vertailla eri lähetystapojen hintoja, voit yllättyä - ja säästää!

Postipakettien hintaa nostaa osaltaan se, että niihin saa aina (kotimaassa) seurantakoodin. Maksikirjeeseen tai kirjeeseen sellaista ei saa.


Postimaksuista

Kuten sanottua, postilähetyksen hinta koostuu paitsi lähetyksen koosta, myös painosta. Itellan "painorajat" lähetyksille ovat aika suuria, joten kannattaa ehdottomasti punnita lähetys ennen postiin viemistä, jotta saat "kaiken irti" postimaksuista. Omat postini punnitsen digitaalisella keittiövaa'alla (näitä saa kaupoista n. 15-35 eurolla).

Itellan voimassa olevat hinnastot löytyvät aina heidän nettisivuiltaan, tällä hetkellä täältä. Ensimmäisellä (sinipohjaisella) sivulla näkyvät Suomen sisäiset postimaksut, ja toisella (oranssipohjaisella) puolestaan ulkomaan postimaksut.

Postikortti minne tahansa maailmassa maksaa 1. luokassa 1 euron, 2. luokassa 0,95 euroa (pl. Suomi, jonne 2. luokan maksu on 0,90 euroa).

Itella luokittelee maailman maat kolmeen eri maksuvyöhykkeeseen, jotka ovat:

1. Suomi
2. Eurooppa (myös Turkki)
3. Muu maailma

Luonnollisesti "muualle maailmaan" lähetettävät lähetykset ovat kalleimpia, kuten Itellan taulukosta näkyy.

Otetaan vielä yksi esimerkki siitä, miten Itellan taulukkoa luetaan ja miten postimaksujen kanssa kannattaa "taktikoida":

>> Esimerkki: Lähetän 510 grammaa painavan maksikirjeen Japaniin. Taulukon mukaan lähetykseni painaa yli 500 grammaa, joten se maksaa 1. luokassa 32,50 euroa. Tällaista lähetystä ei kannata lähettää! 
Jos otan lähetyksestäni pois jotakin niin, että se painaa vain 500 grammaa, menee siitä huomattavasti alempi postimaksu (20 euroa). Jos taas en voi ottaa mitään pois, kannattaa lähetykseen lisätä sisältöä, sillä samalla rahalla (32,50e) voin lähettää jopa 1 kilon painavan maksikirjeen! Jos lähetän postini 2. luokassa, on maksu vieläkin alhaisempi.

Muuta muistettavaa

Jos lähetys sisältää muutakin kuin paperia (kirjeen, kortteja tms.), tulee siihen yleensä liittää tulliluettelo. Tämä ei koske Euroopan unionin jäsenvaltioita. Tulliluettelo on pienehkö, turkoosipohjainen tarralipuke, joita saa posteista (itse hamstraan niitä aina muutaman, kun postissa käyn - näin minun ei tarvitse lähteä postiin asti tulliluetteloa vaativan lähetyksen kanssa, vaan voin täyttää luettelon kotona ja tiputtaa lähetykseni lähimpään postilaatikkoon).

Tulliluetteloon kirjataan (englanniksi tai mahdollisesti ranskaksi) lähetyksen sisältö ja arvo. Kannattaa muistaa ruksia myös kohta "gift", jotta vastaanottaja ei joudu maksamaan lähetyksestä mahdollisesti arvonlisäveroa. Lisäksi luetteloon laitetaan oma allekirjoitus ja päiväys. Kuvan luettelosta löydät täältä.

Kaikilla mailla on myös lista ns. kielletyistä lähetyksistä - siis tuotteista, joita kyseiseen maahan ei saa lähettää. Voit tarkistaa maakohtaiset tiedot Itellan sivuilta.

Yleispätevä lista kielletyistä lähetyksistä löytyy täältä - listalta löytyy esimerkiksi kynsilakka, jota ei ehkä ensimmäinä tule mieltäneeksi "vaaralliseksi lähetykseksi".

Postikorttia suuremmasta lähetyksestä tulisi myös aina löytyä lähettäjän nimi ja osoite - varsinkin silloin, jos lähetykseen tulee liittää tulliluettelo.


Omia kokemuksia ja mietteitä

Suurin osa lähettämästäni postista on kirjelähetyksiä; postipaketteja en lähetä käytännössä lainkaan, maksikirjeitä silloin tällöin. Suomen sisällä käytän aina 2. luokan postia, sillä en ole huomannut postin kulkunopeudessa tai luotettavuudessa mitään eroa verrattuna 1. luokkaan.

Ulkomaille lähettäessäni käytän sekä 1. että 2. luokkaa; ensimmäistä aina kirjeiden kohdalla, jos postimaksu jää alle kuuden euron; muutoin aina 2. luokkaa. Esimerkiksi Saksaan ja Japaniin 2. luokan maksikirjeposti menee hyvinkin nopeasti (noin 5-14 arkipäivässä), joten en koe, että (muka) nopeammasta 1. luokasta kannattaa tässä tapauksessa maksaa.

Jäikö jokin askarruttamaan? Urki lisää kommenteissa! 

4 comments:

 1. I understand you because stamps from Poland are really expensive. In Poland in the country: ekonomic 1,75 zł = 0,42 euro oraz priority 2,35 zł = 0,56 euro. Stamps abroad ekonomic 5,00 zł = 1,19 euro or priority 5,20 zł = 1,24 euro. Minimum salary in Poland is 1680 zł = 401 euro.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yep, I can feel you... I just keep my fingers crossed that the prices won't go up anytime soon. :(

   Delete
 2. Kiitos, tästä oli hyötyä vaikka linkit postin sivuille ovat vanhentuneet. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Tiina!
   Kiitos kommentista, ja mukava kuulla, että oli hyötyä. :) Linkkien lisäksi osa tästä tiedosta (mm. hinnat) on valitettavasti myös vanhentunut... Pitäisi varmaan kirjoittaa päivitetty versio. Kiitos siis myös "vinkistä" sen suhteen!

   Delete