Monday, 22 September 2014

In Finnish: Forum-sanasto haltuun

stamps from Czech Republic

--------------------------------

Heipä hei!

Tällä kertaa ajattelin avata hieman Postcrossing-foorumin sanastoa, joka ainakin itselleni oli kortteilun aloittaessani ihan täyttä hepreaa... Toivottavasti tästä on teille iloa!

... Ja jos jokin sana jäi listauksesta puuttumaan, niin vinkkaa kommenttiosiossa! Lisään sen sitten joukon jatkoksi.

--------------------------------

This time I am explaining some terms that are strongly related to the Official Postcrossing Forum. In Finnish only, sorry! There are good explanations about these all in the forum, available in English.

--------------------------------

HIPPA: Suomenkielinen vastine, ks. kohta "tag".

OLO: Lyhenne sanoista "Oma Lehmä Ojassa", tarkoittaa sellaisia korttivaihtoja, joissa osallistujat lähettävät toisilleen omia suosikkikorttejaan kirjoittamattomina kuorissa (yleensä vaihdetaan useampi kortti kerralla, n. 5-10 kpl). Osallistujat palauttavat nämä kortit alkuperäiselle omistajalleen kirjoitettuina (joko kaikki kuoressa tai erikseen lähetettyinä; postimaksut/-merkit maksaa aina korttien alkuperäinen omistaja!). Jos on tapana ostella itseä miellyttäviä kortteja, joita ei raaski lähettää eteenpäin, muttei myöskään halua kokoelmaansa tyhjiä kortteja, on ns. OLOilu ratkaisu tähän ongelmaan!

RAS: Lyhenne sanoista "Random Act(s) of Smileness", viittaa sellaisiin kortteihin / paketteihin, jotka lähetetään yllätyksenä. Parhaiten RAS-lähetys onnistuu, jos sinulla on jo "rassattavan" henkilön osoite, jolloin vastaanottaja ei saa mitään vihiä tulevasta yllätyksestä. RAS-kortteja kerätään/pyydetään usein myös esimerkiksi syntymäpäivien, häiden yms. johdosta.

ROUND ROBIN: Tuttavallisemmin "RR"; isomman porukan versio "tagista". Round Robineille on foorumilla oma keskustelualue, josta löytyy hyvin erityyppisiä aiheita. Perusperiaate on, että RR:n ylläpitäjä avaa RR-ryhmiä, joihin liitytään. Kun ryhmä on täynnä, ylläpitäjä lähettää kaikille ryhmän jäsenille (yleensä 4-10 henkilöä) osoitteet, ja täten jokainen ryhmän jäsen lähettää ja saa yhtä monta korttia. Jokaisella Round Robinilla on kuitenkin omat, yksityiskohtaiset sääntönsä, joten muista lukea ensimmäinen viesti ennen osallistumista.

SWAP: Tulee suoraan englannin verbistä "to swap", "vaihtaa". Swapit voivat olla mitä tahansa: kortteja, kirjeitä, karkkia, askartelutarvikkeita, ruokaa... Mielikuvitus (ja ehkä myös Suomen lait) ovat rajana! Foorumilla on ns. joukkoswappeja, joissa yksi henkilö toimii organisoijana; kerää osallistujat kokoon, määrää swapin aiheen ja arvon ja jakaa osoitteet osallistujille. Suurin osa swapeista sovitaan kuitenkin kahden kesken. Ennen swapin lähettämistä on hyvä neuvotella ainakin se, minkä hintaisesta swapista on kysymys, jottei tule pettymyksiä.

TAG: Erilaisia hippaleikkejä, joita löytyy niin kansainväliseltä puolelta kuin myös eri kielten omista osioista. Perusidea on se, että tagiin osallistuva lähettää kortin sille henkilölle, joka on osallistunut tagiin (= kirjoittanut ketjuun) juuri ennen häntä, ja vastavuoroisesti osallistuja saa kortin siltä henkilöltä, joka kirjoittaa ketjuun hänen jälkeensä. Yleensä tageissa täytyy lähettää tiettyyn aiheeseen (esim. "kissat", "ruoka", "Muumit") teemaan liittyvä kortti. Tageissa voi kuitenkin olla erilaisia sääntöjä ja/tai rajoituksia, joten muista aina lukea viestiketjun ensimmäinen viesti ennen tagiin osallistumista. Ks. myös kohta "hippa".

TRAVELING NOTEBOOK: Lyhenne TN; vihkoja tai pieniä muistikirjoja, jotka matkustavat osallistujalta toiselle ja joihin jokainen osallistuja kirjoittaa/piirtää/askartelee tietyn sivumäärän verran jotakin TN:n aiheen (esimerkiksi "loma", "Suomi", "postcrossing", "lapsuus") mukaisesti. TN:lle löytyy foorumilta oma keskustelualue. Kun TN on kiertänyt kaikki osallistujat, viimeinen osallistuja lähettää sen takaisin alkuperäiselle lähettäjälle. Tapana on, että TN:n aloittaja lähettää jokaiselle osallistujalle korvaukseksi jonkinlaisen pienen kiitoslahjan - hän saa itse palkinnoksi täytetyn vihon/kirjan. Oman kokemukseni mukaan TN:t hukkuvat helposti matkalla, joten jos olet aikeissa laittaa oman pystyyn, kannattanee osallistujat valita huolella.

U2U: Lyhenne, tarkoitetaan yksityisviestiä, jonka voi lähettää toiselle foorumin käyttäjälle yksityisesti. Käytetään yleensä osoitteiden vaihtamiseen tai swapeista sopimiseen. Kohteliasta on myös lähettää kuittaus & kiitos U2U:lla, kun vastaanotat swapin tai tagin.

UUKKARI: Ks. kohta "U2U".

YKSÄRI: Ks. kohta "U2U".

Yleisesti: Tageihin ja swappeihin osallistuttaessa on hyvä pitää mielessä, että tämänkin harrastuksen parissa liikkuu valitettavasti epärehellisiä ihmisiä. Lisäksi posti voi hukata lähetyksiä, joten kannattaa etukäteen asennoitua niin, että jotakin voi mennä pieleen. Omaa mahdollista mielipahaa voi yrittää lieventää sillä, ettei sovi täysin tuntemattomien kanssa suuria/kalliita swappeja ja valmistautuu siihen, että postin saapumisessa voi hyvinkin mennä viikkoja, jopa kuukausia. Itselläni on vuosien aikana jäänyt useampikin (tavara)swappi saamatta, joten sellaisia teen nykyään lähinnä hyvien kirjekavereiden ja pitkän ajan korttituttujen kanssa. Jokainen meistä on kuitenkin joskus (ollut) se "ensikertalainen", joten liian ennakkoluuloisesti ei uusiin harrastajiin kannata suhtautua!

2 comments: