Monday, 17 March 2014

Collectables: Polkka Jam

Polkka Jam is a Finnish family business run by a young couple, Kristiina Haapalainen and Sami Vähä-Aho. They have a  wide range of different products, like notebooks, trays, kitchen towels... and, of course, postcards.

I personally ""found"" Polkka Jam about 10 years ago when I visited a tiny shop in Kuopio that selled Polkka Jam products. I wasn't there for those items, though, but they somehow left a mark to my mind. So when I then years later saw some postcards in another store, I recognized the design immediately. I've been a fan since that.

The fabulous thing about Polkka Jam postcards is that they have been printed to recycled paper, so they are not just very good-looking and/or cute, but also somewhat eco-friendly. I love the way colors have been used in these cards, and there are so many fresh, new designs that come into market almost every year. My favorite Polkka Jam cards are definitely the ones with cats and books.

Polkka Jam also has some retailers outside Finland; for example in the Netherlands, Switzerland and the USA.

Here are some cards I already have in my collection:

"Laiskanlinna"

"Hillopurkit"

"Kuppila"

4 comments:

 1. Noi on AIVAN ihania! :) Ihastuin Polkka Jam tuotteisiin kun niitä alkoi näkyä kaikkialla ja nappasin pari keittiöpyyhettä itselle, kun Mummo oli niitä jostain saanut ja meinasi heittää käyttämättöminä pois (juuri tuota Kuppila teemaa)! :O Silloin oli kolme, mutta kun kaikille pyyhkeille pitää olla pari laitoin kolmannen menemään giveawayssä vuosi sitten :) Kesälläkin ostin kaksi korttia, toisen itselle ja toisen laitoin PC:n kautta Japaniin :) Pyysin kaveria laittamaan itselle ostaman kortin tulemaan, mutten sitten ikinä saanutkaan sitä ja kaverin kanssa on mennyt yhteyskin, kun ikinä ei kuule mitään takaisin :(
  Mutta on noi vaan niin ihania! :) Pitää käydä nappaamassa muutama kortti kun saa taas hieman rahaa :3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mullakin on semmoinen Kuppila-keittiöpyyhe! :D Ostin sen reilu vuosi sitten kirpparilta, kun oli ihan käyttämätön (ja edullinen!). Muuten mulla(kaan) ei ole kuin kortteja, joita löytyy aina silloin tällöin yhdeltä kirpparilta myöskin. TaitoShop myy näitä myös, mutta siellä hinta on vähän korkeampi kuin kirpparin vakimyyjällä, joten suosin sit jälkimmäistä. Kiva, että on muitakin Polkka Jam -faneja!

   Delete
 2. I love this illustrations. I'm going to check the shop!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Great to hear that you like these, too! :)

   Delete